CE ΕΞΩΠΟΡΤΕΣ - ΠΟΡΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Για τη σήμανση CE συζητήθηκαν και γράφτηκαν αρκετά σχετικά με τα παράθυρα, αλλά όχι για τις πόρτες. Πολλοί παραγωγοί συστημάτων αλουμινίου και συνθετικών καθώς και αρκετοί κατασκευαστές ξύλινων κουφωμάτων έκαναν αρκετές μετρήσεις για ιδιότητες σχετικά με τη σήμανση CE σε διαφορετικούς τύπους διαφορετικών συστημάτων και αρκετές μετρήσεις θερμομόνωσης προφίλ (Uf), που είναι απαραίτητες για τον υπολογισμό της θερμοπερατότητας των παραθύρων (Uw). Αυτά όμως όλα εκκρεμούν για εξώπορτες και πόρτες εισόδου!
Για τη σήμανση CE των εξώπορτων ( ασφαλείας ή απλές) ισχύουν ότι και για τα παράθυρα και περιγράφονται στο εναρμονισμένο πρότυπο ΕΝ 14351-1 + Α1. Μερικές σύντομες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από http://www.planeco.eu/index.php/el/άρθρα-νέα/50-σημανση-ce-σε-παραθυρα-και-πορτες.
Οι σημαντικές ιδιότητες που πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση πιστότητας για την ενημέρωση του καταναλωτή είναι:
- Αντοχή σε ανεμοπίεση
- Υδατοστεγανότητα
- Αεροδιαπερατότητα
- Ηχομόνωση
- ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (Συντελεστής Θερμοπερατότητας UD)
- Επικίνδυνες ουσίες (υποχρεωτική από τις 1. Ιουλίου 2013) και
- Το ύψος (μόνο στις πόρτες).
Λαμβάνοντας υπόψη την ασάφεια που υπάρχει σχετικά με τις πόρτες ασφαλείας, τις κατηγορίες, τις μετρήσεις και τη σήμανση CE θα επιδιωχθεί παρακάτω να διευκρινιστεί σύντομα και αυτό το θέμα.
Κατ’ αρχάς για τις πόρτες ασφαλείας δεν υπάρχει ακόμη κάποιο εναρμονισμένο πρότυπο, οπότε οι πόρτες ασφαλείας δεν μπορούν να φέρουν μια ιδιαίτερη αντίστοιχη σήμανση CE! Το πρότυπο για τις πόρτες ασφαλείας βρίσκεται σε διαβούλευση.
Υποχρεωτική καταγραφή στη δήλωση πιστότητας στην Ελλάδα είναι η θερμομονωτική (UD) επίδοση της εξώπορτας! Η απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση θερμοπερατότητας της εξώπορτας καθορίζεται ανά ενεργειακή ζώνη στον ΚΕΝΑΚ, και κυμαίνεται από 2,6 W/m2.K (π.χ. στη Φλώρινα) έως 3,2 W/m2.K (π.χ. στην Κρήτη). Σε άλλες χώρες μπορεί να υπάρχουν και άλλες απαιτήσεις και ελάχιστα όρια.
Η ιδιότητα διάρρηξης δεν ανήκει στις υποχρεωτικές/σημαντικές ιδιότητες, οπότε είναι εθελοντική και πρέπει να αναγράφεται στη δήλωση πιστότητας διακριτικά, δηλαδή με τρόπο που να ξεχωρίζει από αυτές!
Όποια επίδοση ιδιότητας και αν αναγράφεται στη δήλωση πιστότητας, πρέπει οι μετρήσεις να γίνονται σε κοινοποιημένο εργαστήριο! Βέβαια υπάρχουν αρκετά κοινοποιημένα εργαστήρια με διαφορετικά επίπεδα αξιοπιστίας!
Για την ορθότητα της πληροφορίας, αν κάποιος κατασκευαστής διαθέτει την πόρτα στην αγορά σαν πόρτα διαμερίσματος και όχι σαν εξώπορτα, δεν απαιτείται σήμανση CE, οπότε η μέτρηση διάρρηξης δεν χρειάζεται να γίνει σε κοινοποιημένο εργαστήριο! Π.χ. μια πόρτα κατηγορίας RC5 δεν πρέπει να υποχωρήσει στον καθορισμένο χρονικό διάστημα με τα παραπλεύρως εικονιζόμενα εργαλεία. Κατηγορία που δεν δοκιμάζεται σε καθημερινές πόρτες εισόδου. Προϋποθέτει υλικά, που κάνουν μια κλασσική πόρτα εισόδου απαγορευτική ως τιμή αγοράς! Στη δοκιμή δεν ελέγχεται μόνο η κλειδαριά, αλλά περιμετρικά όλη η πόρτα και γίνονται, ανάλογα την επιθυμητή κατηγορία, στατικοί, δυναμικοί (RC1-3) και χειρονακτικοί έλεγχοι. Οι περισσότερες πόρτες εισόδου ελέγχονται μέχρι την κατηγορία RC3 και σπάνια RC4. Επίσης χωρίς ικανοποιητική οδηγία τοποθέτησης, δεν εκδίδεται έκθεση μέτρησης. Η τοποθέτηση στην πράξη είναι τις περισσότερες φορές απαράδεχτη! Από ένα σύντομο βίντεο σε παράθυρο (http://www.youtube.com/watch?v=YRZzUXTlJOQ) μπορείτε να έχετε μια πρώτη εικόνα της δοκιμής.
Αναγράφονται αρκετά για τα κριτήρια επίτευξης μιας κατηγορίας διάρρηξης (RCx). Ποια κατηγορία διάρρηξης μπορεί να επιτύχει μια πόρτα ασφάλειας, εξαρτάται από διαφορετικούς συντελεστές και όχι μόνο από το πάχος της ατσαλολαμαρίνας. Μια επιπλέον προϋπόθεση εκτός της οδηγίας τοποθέτησης για την έκδοση της έκθεσης δοκιμής και τη διεξαγωγή της μέτρησης είναι ότι τα εξαρτήματα που συντελούν στην ασφάλεια, όπως κλειδαριές, μεντεσέδες, κλειδώματα, ομφαλοί, προστατευτικά κλειδαριάς κ.α., πρέπει να φέρουν τις απαραίτητες εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί επιτυχώς σύμφωνα με τα αντίστοιχα και καθορισμένα πρότυπα που αναφέρονται στο πρότυπο δοκιμής ΕΝ 1627 για τη διάρρηξη. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να δώσει ο κατασκευαστής μεγάλη βαρύτητα στην επιλογή των υλικών και εξαρτημάτων και μερικές φορές και στις διαστάσεις τους.
Επειδή για τις εξώπορτες λόγω του ΚΕΝΑΚ, που βρίσκει σήμερα εφαρμογή και στο «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», πρέπει να είναι γνωστός ο συντελεστής θερμοπερατότητα UD. Υπάρχουν δυο τρόποι καθορισμού του.
- Να μετρηθεί σε κοινοποιημένο εργαστήριο ο κάθε τύπος και συνδυασμός του κάθε μοντέλου και συστήματος (κάτι ακριβό άρα απαγορευτικό!) ή να μετρηθεί η δυσμενέστερη κατασκευή.
- Να υπολογιστούν από κοινοποιημένο εργαστήριο τα υλικά που χρησιμοποιούνται και μέσω του τύπου για τον υπολογισμό του UD να υπολογιστεί το απαιτούμενο UD. Επειδή οι τιμές των επιδόσεων που καταχωρούνται στη δήλωση πιστότητας πρέπει να είναι από κοινοποιημένο εργαστήριο, βρίσκομαι στη διάθεσή σας, για περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η επιλογή του κοινοποιημένου εργαστηρίου δεν είναι γενικά μόνο θέμα κόστους! Βασική είναι η αξιοπιστία του και η αναγνωσιμότητα, που είναι πολύ βασικό σε πολλές αγορές. Βέβαια μετρήσεις, με σημαντικές ατέλειες και ασάφειες, έχουν γίνει στην Ελλάδα μας και στον τομέα της θερμοπερατότητας, που δεν είναι του παρόντος για λεπτομέρειες!
Όποιος, καταναλωτής και ιδιαίτερα κατασκευαστής, επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες, είμαι στη διάθεσή του.
Δρ. Γεώργιος Μουστακίδης
Γενικός Διευθυντής PLANECO
Εκπρόσωπος του ift Rosenheim
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.