ift Rosenheim NEWS: Εγκρίθηκε το πρότυπο πυρασφάλειας EN 16034

Νέο πρότυπο προϊόντων ανοίγει σε κατασκευαστές παραθύρων, θυρών και πυλών με ιδιότητες πυραντίστασης ή/και ελέγχου καπνού την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά

 

Το πρότυπο προϊόντος EN 16034 "παράθυρα, πόρτες και πύλες - με ιδιότητες πυραντίστασης ή/και ελέγχου καπνού» εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Έτσι οι κατασκευαστές μπορούν από τις 01/11/2015 να διακινούνε τα ανωτέρω αναφερθέν προϊόντα ως εναρμονισμένα, με σήμανση CE συναρμολογήματα πυραντίστασης και προστασίας καπνού σ’ όλη την Ευρώπη. Έτσι αντικαθίσταται και η γερμανική διοικητική πρακτική του «Γενικού πιστοποιητικού δοκιμής της εποπτείας οικοδομικού έργου (ABP)" ή της "Γενικής άδειας της εποπτείας οικοδομικού έργου (ABZ)». Κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου (τρία χρόνια) μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα η σήμανση CE ή το ΑΒΡ ή ΑΒΖ, μετά από αυτό θα επιτρέπεται αποκλειστικά η σήμανση CE.

Στο μέλλον για το σχεδιασμό και τη χρήση των στοιχείων πυραντίστασης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις κατηγοριοποίησης συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής τεκμηρίωσης. Για τους αρχιτέκτονες, κατασκευαστές και τοποθετητές σημαίνει αυτό ότι πλέον οι προκηρύξεις, διαγωνισμοί και τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο προϊόντος. Στην έκθεση ταξινόμησης σύμφωνα με το πρότυπο EN 13501-2, περιγράφεται το επιτρεπόμενο εύρος διακύμανσης του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του επεκταμένου πεδίου εφαρμογής και τη λεγόμενη έκθεση EXAP. Σ’ αυτή ρυθμίζονται οι δυνατότητες μεταβίβασης των μεγεθών και την εναλλαξιμότητα των εξαρτημάτων, υλικών και αποδεδειγμένων κατασκευαστικών προδιαγραφών. Η εναλλαγή των εξαρτημάτων και αξεσουάρ είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Τα δεδομένα σύμφωνα με το πρότυπο EN 16034 πρέπει να συμπληρωθούν με πρόσθετες πληροφορίες, εάν χρησιμοποιηθεί ως εξωτερική πόρτα (EN 14351-1), εσωτερική πόρτα (EN 14351-2), αυτόματη πόρτα (EN 16361) ή ως πύλη (EN 13421).

Επίσης η διαδικασία έγκρισης αλλάζει ριζικά. Ένας κοινοποιημένος οργανισμός πιστοποίησης προϊόντων αναλαμβάνει την τεχνική "εποπτεία" για τις μετρήσεις, ταξινομήσεις και την παρακολούθηση, ο οποίος πρέπει να είναι διαπιστευμένος και κοινοποιημένος για το EN 16034. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται μια εκτεταμένη γνώση για το προϊόν και εμπειρία, γιατί οι δηλώσεις και πληροφορίες πρέπει να είναι ανθεκτικές σε περίπτωση βλαβών ή σχετικές επερωτήσεις της εποπτείας αγοράς. Μετά την επιτυχή δοκιμή και αξιολόγηση του προϊόντος και την αρχική επιθεώρηση του ελέγχου παραγωγής στο εργοστάσιο (FPC) του κατασκευαστή, ο κοινοποιημένος οργανισμός πιστοποίησης προϊόντων μπορεί να εκδώσει το "πιστοποιητικό επιβεβαίωσης της σταθερής απόδοσης», το οποίο είναι η βάση για τη δήλωση επίδοσης και σήμανση CE.

 

 


Εκπρόσωπος του ift Rosenheim Hellas

Copyright © 2020 PLANECO Μον. ΕΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.