ΣΗΜΑΝΣΗ CE 2013 – ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΣΑΝ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αγαπητοί κατασκευαστές δομικών υλικών/προϊόντων (εξωτερικών πορτών, παραθύρων, ρολών, παντζουριών, τεντών, σητών, μονωτικών υαλοπινάκων, γκαραζοπορτών και άλλων προϊόντων), το αργότερο από τον Ιούλιο 2013 αλλάζουν μερικά βασικά σημεία για τη σήμανση CE των δομικών υλικών σύμφωνα με τον κανονισμό 305/2011 ΕΕ που αντικαθιστά την οδηγία 89/106 ΕΟΚ, και διαχειρίζονται σχεδόν σαν να είναι ιατρικά-τεχνολογικά προϊόντα! Σε αντίθεση με την οδηγία, ο κανονισμός 305/2011 ΕΕ είναι δεσμευτική νομοθετική πράξη και η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ!
Το τμήμα ελέγχου σήμανσης CE των δομικών υλικών του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει αρχίσει του ελέγχους, όπως απαιτείται από τον κανονισμό!!

Οι δομικές κατασκευές στο σύνολό τους και στα ξεχωριστά τους μέρη πρέπει να είναι κατάλληλες για τη χρήση για την οποία προορίζονται, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα την υγεία και την ασφάλεια των ατόμων που εμπλέκονται σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των κατασκευών («κύκλος ζωής»). Μια νέα γενική απαίτηση για τη σήμανση CE είναι: Βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων (ανακυκλωσιμότητα δομικών κατασκευών)!

Ο κανονισμός 305/2011 φέρει μερικές νέες απαιτήσεις για όλα τα προϊόντα και επεξηγήσεις για μερικές οικογένειες προϊόντων. Επίσης καθορίζει και τις υποχρεώσεις των διανομέων (εμπόρων). Στο άρθρο περιγράφονται μερικές βασικές αλλαγές του κανονισμού 305/2011 ΕΕ έναντι της οδηγίας 89/106 ΕΟΚ, έχοντας υπόψη τον τομέα των κατασκευαστών και ιδιαίτερα του κλάδου κουφωμάτων (εξωτερικές πόρτες, παράθυρα, ρολά, παντζούρια, τέντες, γκαραζόπορτες) και μονωτικών υαλοπινάκων.


Δεν θα υπάρχει πλέον Δήλωση Συμμόρφωσης αλλά Δήλωση Απόδοσης, ….


Για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για τα βασικά τμήματα του κανονισμού 305/2011 ΕΕ που έχουν αλλάξει σχετικά με την οδηγία 89/106 ΕΟΚ μπορούνε να μας αποστείλουν τα στοιχεία τους και το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) τους και θα τα παραλάβουν άμεσα και δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο όπου περιγράφονται συνδυαστικά πολλά βασικά σημεία και σχολιάζονται για την καλύτερη κατανόησή τους.


Εκπρόσωπος του ift Rosenheim Hellas

Copyright © 2020 PLANECO Μον. ΕΠΕ. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.